• ZŠ Kúpeľná 2, Prešov

    ZŠ Kúpeľná 2, Prešov

    1973 - 2023

  • ZŠ Kúpeľná má 50 rokov

    ZŠ Kúpeľná má 50 rokov

    1973 - 2023

Škola
Škola2

:: Aktuality

Exkurzia vo firme Lear 2024

Dňa 24.5.2024 boli malí vynálezcovia z 2.C triedy na exkurzii vo firme Lear. Firma Lear Prešov sa venuje výrobe kovových konštrukcií sedacích systémov automobilov a to výrobnými procesmi lisovania, ohýbania, zvárania, lakovania a montáže pre svetové automobilové značky. Žiaci mali možnosť vstúpiť do výrobnej  haly na výrobu autosedačiek, obdivovali automatizované pracovisko a  rôznorodosť sedacích súprav. Nahliadli do miestnosti s 3D tlačiarňou- videli výrobu vidlicového kľúča, ktorý sa používa na uvoľňovanie a uťahovanie skrutiek. Vo firme sa stretli so študentmi Spojenej školy Ľ. Podjavorinskej v Prešove, ktorí tam praxujú. Študenti žiakom predviedli časť prototypu ich vynálezu- Bazénový dom. Druháci si mali možnosť overiť pomocou hračiek funkčnosť tobogánov, pýtať sa ich na spôsob a úskalia výroby.


Spracovala: Mgr. Jana Augustínová

V Záhrade umenia so seniormi 2024

V máji sme sa opäť stretli s našimi milými seniormi zo Sabinovskej ulice v Prešove.

 

Naše májové stretnutie prebiehalo v príjemnej a veselej atmosfére plnej smiechu. Spolu sme sa prešli po meste a veselým krokom sme sa presunuli k Záhrade umenia. Deti sa vyšantili, vybehali a zabavili. Spolu so seniormi prežili nádherné májové popoludnie plné radosti.

 

 

Vych. Mgr. M. Fecková

Školská jedáleň

Aktualizácia sekcie Školská jedáleň

Zahraj sa na ilustrátora, 2024

V mesiaci marec bola pri príležitosti 50. výročia našej školy vyhlásená výtvarná súťaž Zahraj sa na ilustrátora. Spomedzi všetkých doručených prác bolo vybraných a ocenených 11  žiakov našej školy. Výtvarné práce boli vystavené aj počas Májovej akadémie 10.5.2024 v Divadle Jonáša Záborského.  Chcem sa veľmi pekne poďakovať všetkým žiakom, ktorí sa do tejto súťaže zapojili a prajem Vám naďalej veľa kreatívnych nápadov.

 

Mgr. Lucia Švedová

Medzinárodný deň včiel v 1.C

Včiel je čoraz menej. Napriek tomu, že o ich užitočnosti sa učia už deti v materských školách, pre ich ochranu, zdá sa, stále nerobíme dosť. Od ich prežitia však závisí aj to naše.

 

Každoročne 20.mája oslavujeme Medzinárodný deň včiel. Aj trieda včielok z našej školy ho dnes oslávila. Celý vyučovací deň sa niesol v téme včielok. Pracovali pilne, čítali, písali, zahrali si pexeso, zopakovali číselný rad, zbierali prírodniny aj kreslili. Porozprávali sme sa o včielkach, o oblečení včelárov, prezreli si dymák aj materskú mriežku. Vytvorili krásne práce a nielen dnes boli pracovití ako včielky.

 

Úlohou dnešného dňa je uznanie úlohy včiel a iných opeľovačov pre náš ekosystém.

Mgr. Lucia Švedová

Výberové konania a voľné pracovné miesta

Výberové konania a voľné pracovné miesta - aktualizácia sekcie

Lesnícke dni - 14.5.2024

Apríl je mesiac lesov. Naši žiaci počas tohto mesiaca trávia čo najviac času v prírode, či už v Škole v prírode, na exkurzii na lesnom náučnom chodníku Sigord alebo iba tak, na vychádzkach počas hodín prvouky a prírodovedy. Na našej škole si pripomíname aj Deň Zeme rôznymi aktivitami. Žiaci 1. – 4. ročníka zhotovujú výtvarné práce, plagáty, tvoria výrobky z odpadového materiálu. Riešia rôzne matematické úlohy, zamerané na ochranu životného prostredia. Zapájajú sa do úpravy okolia školy. Súčasťou osláv Dňa Zeme je aj účasť žiakov našej školy na Lesníckych dňoch. V tomto školskom roku sa realizovali 14.5.2024 na SOŠL v Prešove. Na úvod sme si vypočuli poľovnícke signály, potom nasledovali slávnostné príhovory. Najväčší záujem bol však o informačné stánky, kde si žiaci vyskúšali svoje vedomosti a zručnosti o prírode. V každom stánku sa im venovali lesní pedagógovia a formou zážitkového učenia poodkryli záhady lesa, prírody. Sokoliari si pripravili pútavé vystúpenie s dravcami. Nezabudlo sa ani na kondičku – skákanie vo vreci, pílenie dreva, nočná prechádzka lesom. Neodmysliteľnou súčasťou lesníckych dní bolo stretnutie so živými zvieratami: psy, vtáky, plazy, drobné cicavce a pavúky. Žiaci majú veľmi rady tieto zážitkové vyučovacie hodiny a pobyt v prírode. Vracajú sa do školy s úsmevom na tvári a so slovami ,,Bolo to super..“ Ďakujeme všetkým organizátorom tohto podujatia a už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutia.

 

Lesu zdar!

Učiteľky 1.stupňa                                                         

  

JASPO 12.2.2024 - vyhodnotenie

Dňa 12. 02. 2024 sa na Základnej škole na Kúpeľnej ulici v Prešove uskutočnil 5. ročník zábavno-vedomostnej súťaže JASPO, a to v piatich cudzích jazykoch – anglický jazyk, nemecký jazyk, ruský jazyk, francúzsky jazyk a španielsky jazyk. Ako zvyčajne, súťaž sa konala pod záštitou primátora mesta Prešov – Ing. Františka Oľhu.

Rétorika 2024– regionálne kolo

Ríšo Velgos (8.D) nás na okresnom kole HK presvedčil, že je výborným recitátorom. Dňa 14.5.2024 navyše dokázal, že je aj skvelým rečníkom.

 

Súťaž v rétorike je veľmi náročná. V prvom kole musí rečník predstúpiť pred kolegov a odbornú porotu s vopred pripravenou úvahou, v druhom kole musí preukázať, že mu nerobí problém ani improvizácia. Tému si vytiahne priamo pred porotu a na prípravu má iba 15 minút. Rišo obe kolá zvládol na jednotku, získal 1. miesto v II. kategórii a postup na celoštátne kolo súťaže Štúrov Zvolen 2024.

 

Gratulujeme mu k úspechu a držíme palce vo Zvolene!

Nikola Murinová

Matematická olympiáda 2024

V mesiaci apríl sa uskutočnili okresné kolá Matematickej olympiády v kategóriách  Z6 – Z8.

 

Najúspešnejšími riešiteľmi boli žiaci : Damián Fogaš z 7. C triedy, ktorý obsadil 2. miesto, Matúš Lazorčák z 7. A triedy 6. – 9. miesto, Tomáš Vaculčiak z 8.C triedy 6. – 7. miesto a Matej Fabián z 8.C  triedy 8. miesto.

 

Šimon Komara z 9. D triedy reprezentoval veľmi úspešne   našu školu v krajských kolách  až v troch kategóriách : Z 9  pre základné školy a B, C pre stredné školy .

 

Jeho umiestnenia sú výborné : kategória Z9  1. miesto

                                                         Kategória B    3. miesto

                                                         kategória C     2. – 3. miesto

 

Vďaka patrí p. uč. PaedDr. M. Leščinskému, ktorý Šimona na súťaže pripravoval.

Gratulujeme!

                                                                                                                               

RNDr. Jana Toderišková

 

Používaním tejto stránky súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby.
OK